✨ UX Süreçlerinde Airtable Kullanım Örnekleri
Birçok alanda olduğu gibi UX alanında da farklı amaçlarla birden fazla araç kullanılmaktadır. Araç yoğunluğunu azaltıp tek bir yerden yönetebilmek, sekmeler ve uygulamalar arasında kaybolduğunu düşünen birçok insanın hayali diyebiliriz. Airtable, Jotform Table, Clickup ve Smartsheet gibi Akıllı Tablo uygulamaları, bu konuda oldukça işlevsel çözümler sunmaktadır. Bu yazıda, UX süreçlerinde Airtable’dan faydalanılabilecek noktalar ve hangi şablonlardan ilham alınabileceğine dair bir içeriğe ulaşacaksınız.
Bu yazı Userspots’un UX ve Tasarım alanından kişiler için oluşturduğu komünitesi Space Club için hazırlanmıştır. “Tool of the Week” kapsamında 10–23 Aralık 2020 tarihleri arasında Airtable hakkında yapılacak diğer paylaşımları kaçırmamak için Space Club’a buradan siz de katılabilirsiniz.
UX süreçlerinde Airtable’dan nasıl faydalanılabilir üzerine örnekler vermeye başlamadan önce “Airtable nasıl bir programdır?” sorusuna cevap vererek başlamak gerekir. Airtable’da ilk çalışma dosyanızı oluşturduğunuzda görünüm itibariyle renkli bir “Excel” tablosu karşınıza çıkar. Daha sonra bu tabloyu; “Gallery”, “Calendar”, “Kanban” ve “Form” gibi farklı görünümlere dönüştürebilir, çalışma alanı içerisinde farklı tablolar oluşturup bu tabloları birbirine kolay bir şekilde bağlayarak ilişkili çalışmalarınızı senkronize ve daha takip edilebilir bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. No-Code platformu olarak faaliyetlerini yürüten Airtable, bu sene içerisinde “Scripting” uygulamasını duyurarak Low-Code çözümler de sunmaya başlayan, veritabanı mantığında çalışan bir platformdur. Akıllı tablolarının yanı sıra içerisindeki uygulama ve otomasyon seçenekleri ile ekip yönetimi, proje yönetimi, insan kaynakları, pazarlama, sosyal medya, etkinlik organizasyonu ve ürün geliştirme gibi farklı süreçlerde kullanım imkanı bulunmaktadır.
Peki UX süreçlerinde Airtable’dan nasıl faydalanabiliriz? Aşağıda hangi süreçlerde faydalanılabileceğini aktarırken ilişkilendirdiğim Airtable şablonlarını ve Airtable Universe içeriklerini bulabilirsiniz. Bu içeriklerden ilham alıp kendi çalışmalarınıza uyarlayabilirsiniz.
Araştırma Öncesi
- Katılımcı veritabanı için bir tablo oluşturduktan sonra tablonuza yeni kişiler davet etmek için tek yapmanız gereken geçerli tablo için yeni bir form görünümü oluşturmak. Oluşturulan form görünümünün linkini katılımcı adaylarınıza göndererek katılımcı veritabanınıza kaydolmaya davet edebilirsiniz.
- Kullanıcı görüşmeleri öncesinde oluşturacağınız randevuların yönetimini otomasyonlar aracılığıyla kolay bir şekilde yönetebilirsiniz. Katılımcı veritabanınızdaki kişilere davet gönderdikten sonra, Calendly benzeri bir program aracılığıyla yapılan uygun randevu seçimlerini oluşturulacak entegrasyonla ekstra bir işlem yapmadan anlık olarak tablonuza yansıtabilirsiniz.
Araştırma
- Netnografi ve benchmark çalışmalarınız için Airtable Web Clipper uygulamasını kullanarak websitelerini dolaşırken Chrome eklentisi aracılığıyla web sitesinden ayrılmadan gerekli bilgileri Airtable dosyanıza gönderebilirsiniz. Buradaki şablonu çalışmalarınız için uyarlayabilirsiniz. Benchmark şablonu için Competitor Tracking şablonundan da faydalanabilirsiniz.
- Form görünümünden faydalanarak ekip içerisinde farklı kişilerin görüşme çıktılarını belirli bir formata uygun bir şekilde girişini sağlamasını kolaylaştırabilirsiniz. Böylece görüşme değerlendirmeleri öncesinde belirlediğiniz kriterlere uygun otomatik yapılabilecek işlemler siz görüşme girişlerini gerçekleştirdikçe değerlendirmeleri gerçekleştirilip analiz öncesi iş yükünüz hafifleyebilir. Örneğin, Kullanıcı Yolculuk Adımlarına göre duygudurum ortalamalarının hesaplaması anlık olarak yapılabilir, duygudurum ortalamasını düşüren temalar siz veri girişini tamamladığınızda anlık olarak size sunulabilir.
Günlük çalışmalarında emojilerden faydalanarak duygudurum analizi yaptığımız çalışma hakkındaki bir yazı:
Analiz
- Görüşme bulgularınızın belirlediğiniz bir formata uygun olarak Airtable’a girişini sağlayabilirsiniz. Format yapılandırmanızı çalışma sonunda ulaşmayı hedeflediğiniz çıktılara uygun bir şekilde çalışma öncesinde oluşturabilirsiniz. Böylece çıktı oluşturma sürecinizi kısaltıp değerlendirme sürecinize daha çok zaman ayırıp analizinizi zenginleştirmenize imkan sağlayacaktır. Örneğin, bir affinity map çalışması yapılacak ve çıktı olarak personalar ve kullanıcı yolculuk haritaları oluşturacaksanız, buna uygun olarak affinity map başlıkları, personalar ve yolculuk adımları gibi üç ayrı tablo oluşturup bu tablolar için gerekli gördüğünüz formül, otomasyonlar ve uygulama kurulumlarını analiz öncesinde oluşturup siz verileri işledikçe işlenen verilerin anlık olarak raporlarınıza işlenmesini sağlayabilirsiniz. Burada anlatılanlara uygun başarılı örneklerden birisi olarak Airtable Universe içerisindeki UX Research Insights Database’i inceleyebilirsiniz.
- Affinity Map çalışmalarınızda başlıklar için yeni bir tablo oluşturup verileriniz listelendiği tablodan başlıklar tablosuna bağlanan bir sütun oluşturabilirsiniz. Duygudurum skor ortalaması veya hangi tema için hangi personadan daha çok veri geldiğini formula özelliğinden faydalanarak kolay bir şekilde oluşturabilirsiniz. Verilerinizin listelendiği alanda Kanban görünümünden veya Grid görünümü içerisinde gruplama özelliğinden faydalanarak ilgili temalarda hangi gruplamaların yapıldığına dair bir çıktı elde edebilirsiniz.
- Analizinize başlamadan önce Page Designer uygulaması içerisinde oluşturacağınız bir şablon ile siz analiz alanınızda düzenleme yaptıkça anlık olarak güncellenen bir rapor formatı oluşturabilirsiniz.
- Oluşturduğunuz persona çıktılarını Page Designer uygulamasından faydalanarak gösterim sağlayabileceğiniz gibi “Gallery” görünümden faydalanarak basit persona kartlarını hızlıca oluşturabilirsiniz.
Tasarım
- Ekranlar üzerinde geribildirim vermek veya almak için Image Markup uygulamasından faydalanabilirsiniz.
- Figmada oluşturulan tasarım içerikleri için sayfa içeriklerine kaynak olarak Airtable to Figma eklentisini kullanabilirsiniz.
Proje Yönetimi
- Ekip üyeleriniz için görevler atayıp “Calendar” görünümü veya “Gantt ” uygulaması içerisinde bu görevlerin takibini sağlayabilirsiniz.
- Belirli tabloları ekip içerisinde kullandığınız anlık mesajlaşma uygulamasıyla entegre edip tablo içerisinde bir güncelleme olduğunda veya yeni bir giriş sağlandığında senkronize bir şekilde mesajlaşma uygulamanıza bildirim gelmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin, katılımcı adayı yeni bir randevu oluşturduğunda size Slack üzerinden bilgilendirme gelmesini sağlayıp ekip içerisinde bununla ilgilenecek ekip üyelerini görevlendirebilirsiniz.
- Müşteriler için oluşturulacak e-posta otomasyonu ile her sprint başında ve sonunda bilgilendirme e-postalarınız gönderimini Airtable üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
- Müşteriler için çalışma alanı içerisinde sadece bir tabloya yetki verip göstereceğiniz çıktılara dair yorumlama özelliğinden faydalanarak anlık geribildirim alabilirsiniz.
Burada bahsi geçen şablonlar üzerinden ilk denemelerinizi yapmaya başlayabilirsiniz. İlk başta kullanımı zor gibi gözükse de, pratik yaptıkça Airtable UX süreçlerinin vazgeçilmez bir parçası halini almaktadır 🙂
“Tool of the Week” kapsamında Space Club içerisinde önümüzdeki günlerde tablo özellikleri, uygulamalar ve otomasyonlar hakkında kısa tanıtım videoları paylaşıyor olacağız.
Bu yazı ilginizi çektiyse, mart ayının başında uzaktan çalışmaya başladığımız sırada gerçekleştirdiğimiz Airtable kullanım örneği içeren bir çalışmayı anlattığım Webrazzi’deki yazımı da inceleyebilirsiniz.